Apa itu Salmonella ?
Terdapat
beberapa jenis bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan pada saluran pemakanan
dan pencernaan. Menurut WHO, salmonella merupakan penyebab utama keracunan
makanan.
Apakah penyebab utama bakteria salmonella ini wujud
dalam makanan?
Bakteria
salmonella ini biasa membiak dalam daging,ayam ataupun sayur sebagai tempat
habitatnya. Ini berpunca daripada makanan tersebut tercemar.
Bagaiamana
Cara Mengatasi Jangkitan Salmonella ?
1.
Cuci
tangan dengan menggunakan sabun setiap kali selepas
·
Menggunakan bilik air
·
Menggantikan lampin anak
·
Memotong daging atau ayam
·
Membersihkan kotoran / kandang peliharaan
·
Menyentuh haiwan
2. Asingkan
daging , ayam dan makanan laut dari bahan lain sehingga ia selesai dibersihkan.
3. Sediakan
papan pemotong khas untuk memotong daging. Mankala untuk memotong bahan lain
sediakan papan lain
4. Elak
makanan yang telah dimasak dari permukaan yang belum dibersihkan seperti papan
pemotong, makanan yang belum diersihkan.
5. Cuci
bersih peralatan dan perkakas dapur terutamanya yang bersentuhan dengan bahan
yang masih mentah.
6. Simpan
daging atau ayam di dalam bekas yang tertutup.
7. Cuci
bersih semua bahan termasuk sayur yang memang di makan secara mentah.
8. Jika
terdapat daging,ikan atau sayur yang dihidangkan dalam keadaan mentah sebagai santapan pastikan ia segar.
9. Masak
makanan sehingga matang untuk membunuh bacteria punca penyakit.
10.
Lakukan pembersihan
berkala dengan menggunakan bahan pencegah bakteria.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan